[...] Choć zwykle ziemniaki dodajemy, jako źródło węglowodanów, to jednak mają całkiem sporo tego białka. Mają także inne składniki odżywcze, takie jak potas czy witaminę C. Aby zjeść pełnowartościowe, wegetariańskie danie z wykorzystaniem ziemniaków, wystarczy dodać dwie łyżki hummusu i trochę warzyw i już mamy wszystko, aby zjeść wartościowy [...]
Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]
[...] byli w stanie stwierdzić, kto i co zjada. Osoby uczestniczące w eksperymencie mogły robić, co chciały. Mało tego, naukowcy napisali: „Wielu z uczestników nie było w stanie zjeść pełnej dostarczonej ilości i/lub odmówiło spożycia niektórych produktów, które im się nie podobały”. Naprawdę mamy wierzyć, iż chorobliwie otyłe osoby nie są w stanie [...]
[...] kcal dziennie. Podsumowanie Jeśli jakiś „guru Youtuba” podobny do KennyKO sugeruje, iż zdobył 20 funtów (~9,07 kg) masy w tydzień, to możesz zniszczyć go śmiechem. Musiałby zjeść dodatkowo 60 228 kcal tygodniowo, czyli 8604 kcal dziennie (nie 8604 kcal dziennie łącznie, tylko dodatkowo 8604 kcal nie licząc normalnie zjadanych posiłków, czyli tej [...]
[...] energetycznego. 300 kcal to inaczej np. 266 g ugotowanego białego ryżu (100 g ugotowanego ryżu białego dostarcza ~112 kcal), czyli tyle mniej musimy początkowo zjeść. Oczywiście jest to model, gdyż zwykle węglowodany pochodzą przynajmniej z 3-4 źródeł. Po ok. 2-3 tygodniach możemy rozważyć kolejne „cięcia”, chyba że ciągle [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
[...] czy tuńczyka, czyli typowych produktów obficie występujących w diecie kulturystycznej. 2. Marchew Zaledwie 27 kcal w 100 g. Dlatego istnieje nikła szansa, iż dasz radę zjeść tyle, by miało to wpływ na sylwetkę. Kilogram marchwi dostarcza tylko 270 kcal, czyli tyle co 50 g chałwy czekoladowej pewnej wiodącej na rynku firmy. Marchew zawiera [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
[...] 2.1 g lub 45-90 g korzenia manioku jest bezpieczne, gdyż maksymalne stężenie nie przekroczyło pułapu 15,4 mM. Aby te substancje stały się groźne dla życia, należałoby zjeść: ponad 30 kg pasty percepanowej, ~ 2.17 kg zmielonego siemienia lnianego, ~58.7 g pestek z moreli, od 1.17 do 2.34 kg korzenia z manioku. Objawy kliniczne wystąpiłyby [...]
Osoby początkujące wchodzące w okres budowania masy mięśniowej zazwyczaj popełniają szereg błędów, które sprawiają, że zamiast budować mięśnie, szybko obrastają w tłuszcz i dalsza masa nie ma sensu. Postaramy się przedstawić najczęstsze pomyłki tak, abyś miał możliwość ich eliminacji oraz działał z głową. O jakich błędach mowa? Brak konsekwencji [...]
Czy wprowadzenie pewnych nawyków o poranku może przełożyć się na lepsze efekty w odchudzaniu? Nie każdy jest rannym ptaszkiem i wyskakuje z łóżka o poranku, gotów stawić czoła nowym wyzwaniom! Są jednak sposoby, które mogą uczynić Twój poranek przyjemniejszym i co więcej, pomóc Ci w zgubieniu zbędnych kilogramów. Oto pięć nawyków, które będą [...]
[...] Przyznaje również, że nie ma konkretnego planu treningowego, lecz trenuje daną część ciała, która pozostaje w tyle. Joey oczywiście trzyma dietę, ale od czasu do czasu lubi zjeść coś niezdrowego. Uważa, że ważne jest, aby dostarczyć czasami “złe paliwo”, po to, żeby ciało musiało z nim walczyć, aby je strawić. Oszukane posiłki [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Wysiłek, jaki podejmujemy, niezależnie od tego, czy to jest trening siłowy, bieganie, jazda na rowerze czy jakikolwiek inny, pozbawia nas energii. Idąc na trening bez dobrze przygotowanego organizmu pod kątem odżywiania, ćwiczenia mogą być wykonywane na pół gwizdka. Jest to powiązane z brakiem energii, niezbędnej do efektywnej pracy mięśni, a [...]
[...] ciała ludzkiego i pozwala na pokrycie dodatkowych wymogów suplementacyjnych ze względu na wysiłek fizyczny. Dla przykładu osoba trenująca o masie ciała 70 kg, musi na dobę zjeść 140 g protein, aby wszystko przebiegało, jak należy. Z kolei osoby nie trenujące zjadają około 1 g białka na 1 kg masy ciała na dobę, co sprawia, że potrzebują tych [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
[...] powinny być w centrum naszego zainteresowania i na nich powinniśmy bazować, zanim przejdziemy do innych dodatków. Oczywiście białko stosujemy wtedy, gdy nie dajemy rady zjeść jego odpowiedniej ilości w posiłkach, a gainer służy nam do podbicia kalorii. Może on stanowić dodatkowy posiłek w ciągu dnia. Bardzo fajnie wpisuje się odżywka typu [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]